Dietetyka


Dietetyka to coraz bardziej popularna nauka medyczna zajmująca się prawidłowym żywieniem człowieka zarówno zdrowego jaki chorego. Powiązana jest ściśle m.in. farmakologią, chemią żywności, biologią i mikrobiologią oraz psychologią.

Specjalista dietetyk pomoże dobrać właściwy i racjonalny sposób odżywiania i poprowadzi długofalowe leczenie dla osób chorych na:

  • cukrzycę,
  • choroby układu krążenia,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżycę,
  • otyłość i zaburzenia metaboliczne,
  • choroby układu moczowego,
  • celiakię – nietolerancję glutenu,
  • alergię,
  • niedokrwistość, anemię,
  • osteoporozę,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • choroby jelit, trzustki, wątroby,
  • nowotwory złośliwe,
  • choroby oczu – zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), zaćmy, jaskry,
  • łagodzenie lub eliminowanie uciążliwych dolegliwości gastrycznych np. przewlekłych biegunek lub zaparć.

Dieta w przypadku tych chorób jest bardzo ważna w procesie leczenia oraz zapobiegania. Stosując odpowiednio dobraną dietę możemy zniwelować przyczyny schorzenia, pozwala to oddalić lub wykluczyć farmakoterapię, a tym samym zmniejszyć koszty leczenia i oszczędzić nadmiaru chemii żołądkowi i wątrobie.

Nasi dietetycy pomogą Państwu ustalić prawidłowy jadłospis personalnie dopasowany do organizmu oraz oczekiwań Pacjenta również wtedy, kiedy są to względy estetyczne – schudnięcie i wymodelowanie sylwetki lub zwiększenie masy ciała. Dzięki wiedzy i doświadczeniu dietetyka możliwe jest takie planowanie żywienia Pacjenta, aby efekty były jak najlepsze.

Warto pamiętać, że walka z nadwagą bez uszczerbku na zdrowiu często wymaga pomocy dietetyka, który oceni stan zdrowia i kondycję organizmu, weźmie pod uwagę tryb życia, płeć, wiek oraz dobierze jadłospis, który przyczyni się do utraty masy ciała nie wpływając negatywnie na organizm ani na zapotrzebowanie na składniki odżywcze (witaminy, składniki mineralne, białka, tłuszcze, węglowodany).

mgr Bogumiła Drzycimska – Tatka

Absolwentka Dietetyki na Wydziale Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, studiów podyplomowych z zakresu psychodietetyki oraz systemów zarządzania jakością
i bezpieczeństwem żywności.

Specjalizuje się w komponowaniu skutecznych, smacznych i praktycznych jadłospisów opartych na ogólnodostępnych produktach oraz prostych daniach, których stosowanie jest przede wszystkim przyjemne, umożliwia pacjentom zmianę nawyków żywieniowych i pomaga w pracy nad wymarzoną sylwetką.

Swoją ofertę kieruje do osób, które chcą bezpiecznie i skutecznie zredukować masę ciała, zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych, pragnących ustrzec się przed chorobami cywilizacyjnymi oraz osób z innymi problemami i wątpliwościami dotyczącymi żywienia.

Prywatnie szczęśliwa żona i mama, gorąca zwolenniczka diety śródziemnomorskiej.